Terapiområden

Munvård och tandhälsa

En god tandhälsa är viktigt för hela kroppens välbefinnande. Det finns ett ordspråk som säger att munnen är en spegel av hela kroppens tillstånd.

Dålig tandhälsa kan ha flera olika orsaker och ta uttryck i flera olika tillstånd. De vanligaste problemen är plack och karies, vilka orsakas av bakterier som bryter ner matens kolhydrater till syror som angriper tändernas emalj. Det tar ofta ett tag innan karies upptäcks och ofta märks det inte förrän det blivit ett hål.

Karies och plack kan förebyggas genom att borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm. Komplement med dagligt användande av t.ex. fluorskölj samt användning av tandtråd bidrar också att problem med karies, plack och skadat tandkött kan förhindras. Fluor är ett grundämne som finns i naturen bl.a. i grundvattnet. Det finns även naturligt i t.ex. te och fisk. Fluor gör tändernas ytskikt hårdare och kan även läka små skador på tandytan.

Genom att behålla en god tandhälsa redan från början blir det mindre smärtsamt, mindre besvärligt och också billigare än att behandla tandsjukdomar.

Information om munvård och tandhälsa för vårdpersonal på Tandguiden.se ->